PremieBerekenen.nl

Schadevrije jaren bij een autoverzekering

Bij autoverzekeringen wordt er altijd gesproken van schadevrije jaren. Maar wat houden die schadevrije jaren nu precies in, hoe bouw je ze op en wanneer zak je in het aantal schadevrije jaren? Ook bij het oversluiten of aangaan van een nieuwe autoverzekering is het in sommige gevallen mogelijk om de schadevrije jaren mee te nemen en bij de nieuwe verzekering ook een korting op de premie te krijgen. Bovenstaande vragen – en nog meer vragen – worden in onderstaande tekst allemaal voor je beantwoord.



Schadevrije jaren en premiekorting op je autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering start je vanaf de startdatum met het opbouwen van schadevrije jaren. Met schadevrije jaren worden de jaren bedoeld waarin je geen claims hebt ingediend bij de verzekeraar waar je de autoverzekering hebt lopen. Hoe meer jaren je geen schade gereden hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Maak je echter wel schade aan je eigen auto of aan die van iemand anders, dan raak je weer een aantal schadevrije jaren kwijt.

In sommige gevallen is het mogelijk om je schadevrije jaren mee te nemen als je overstapt naar een andere autoverzekering of -verzekeraar. Hieraan zijn wel een aantal regels en voorwaarden verbonden, die je op kan vragen bij de verzekeraar.


Opbouwen en verliezen van schadevrije jaren

Verzekeraars die ook een autoverzekering aanbieden, maken gebruik van de bonus/malusladder. Bij elk schadevrij jaar, klim je een trap omhoog op de ladder en krijg je extra korting op je premie. Wanneer je echter schade claimt, dan ga je weer een aantal stapjes terug op de ladder.

De bonus/malusladder is een tabel waarin staat hoeveel korting je op je premie krijgt bij een x-aantal schadevrije jaren. Elke verzekeraar hanteert andere tarieven, en het loont dan ook de moeite om de kortingen en bedragen van diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken als je een autoverzekering wilt afsluiten.

Wanneer je een schade claimt die door jezelf veroorzaakt is of als de schade op niemand anders te verhalen valt, zak je altijd 5 jaar terug op de ladder. Bij 15 of meer schadevrije jaren, zak je altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Wanneer je minder dan vijf schadevrije jaren hebt en je veroorzaakt schade, kom je in de ‘min’ te staan. Verzekeraars spreken nu ook wel van een ‘malus-situatie’. Je moet dan weer een aantal schadevrije jaren hebben, om in de ‘plus’ terecht te komen.


Aantonen van schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een autoverzekering zal de verzekeraar altijd vragen hoeveel schadevrije jaren je op je naam hebt staan. Ook wil de aanbieder van de autoverzekering weten hoe je deze schadevrije jaren kunt aantonen. Dit kan op vier manieren, namelijk:

  • Roy-data. Via een database waarin alle verzekeraars sinds 2007 registreren hoeveel schadevrije jaren een persoon heeft opgebouwd.
  • Royementsverklaring. Op te vragen bij een buitenlandse verzekeraar wanneer je in het buitenland schadevrije jaren hebt opgebouwd. Deze verklaring is maximaal 3 jaar geldig na beëindiging van de buitenlandse autoverzekering.
  • Leaseverklaring. Als je een leaseauto hebt gereden krijg je na afloop van het contract een leaseverklaring. Hierin staat hoeveel jaar je in de auto hebt gereden en hoeveel schades er geclaimd zijn.
  • Werkgeversverklaring. Bij een auto van de zaak kan je een werkgeversverklaring aanvragen. De meeste verzekeraars eisen echter dat de werkgever een verklaring van de betreffende verzekeraar regelt waar de werkgever een autoverzekering heeft afgesloten. Ook mag jij als enige de bestuurder van het voertuig zijn geweest.

Geldigheid van schadevrije jaren

Als je voor een bepaalde tijd geen autoverzekering op jouw naam hebt gehad, dan zijn de voorheen opgespaarde schadevrije jaren maximaal drie jaar geldig. Wanneer je langer dan drie jaar geen autoverzekering hebt gehad, verlies je alle opgebouwde schadevrije jaren.



Schadevrije jaren bij tweede auto

Als je een tweede auto hebt, mag je geen schadevrije jaren van de eerste auto meenemen naar de tweede auto. Wel kan de tweede auto op zichzelf schadevrije jaren opbouwen. De meeste verzekeraars geven overigens wel een korting als er twee auto’s op een autoverzekering staan bijgeschreven.

Meld je aan op onze nieuwsbrief