PremieBerekenen.nl

WA-verzekering als autoverzekering

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, of je huidige autoverzekering wilt wijzigen, heb je de keuze uit verschillende dekkingen. Zo kan je kiezen uit de WA-verzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Het maakt niet uit welke dekking je kiest voor je autoverzekering, de keuze is geheel aan jou. Wel is het belangrijk om bij het kiezen van de juiste verzekering ook goed te kijken naar het bouwjaar van jouw auto en de dagwaarde van de auto op de dag dat je de verzekering wilt afsluiten. Als je een autoverzekering met WA-verzekering afsluit, ben je verzekerd voor alle schade die je met jouw auto bij een ander maakt.Wat is een WA-verzekering?

Iedereen die een motorvoertuig (dus ook een auto) op zijn naam heeft staan, is verplicht een WA-verzekering af te sluiten. De WA-verzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat je verzekerd bent voor schade die je met jouw auto bij een ander veroorzaakt. Wat veel mensen zich niet bewust zijn, is dat de WA-verzekering geen schade aan de eigen auto vergoedt. Als je een uitvoerigere verzekering wilt afsluiten waarbij je ook voor schade aan eigen auto verzekerd bent, kan je kiezen voor een autoverzekering met WA+ beperkt casco of een WA+ volledig casco.


Autoverzekering WA anders dan Aansprakelijkheids verzekering Particulieren

Bij het afsluiten van een autoverzekering met WA moet je goed opletten. Dit is namelijk een heel andere verzekering dan de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren – voorheen WA genoemd. De autoverzekering met WA geldt alleen voor schade die je met jouw auto bij een ander maakt. De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren is een andere verzekering en geldt voor schades die je maakt bij anderen, die niet veroorzaakt zijn door je auto.


Welke autoverzekering met WA is het beste voor mij?

Als je niet zeker weet welke WA-verzekering je voor je auto moet afsluiten, dan is het verstandig om goed naar het bouwjaar van de auto te kijken. Hoe nieuwer of jonger de auto is, hoe uitgebreider de verzekering vaak is. Hierbij kan je rekening houden met het volgende schema:

Leeftijd auto Type verzekering
0 t/m 5 jaar WA+ volledig casco
6 t/m 10 jaar WA+ beperkt casco
10 jaar en ouder Alleen WA

Let op: bovenstaand schema is een richtlijn. Wanneer je dat wilt, mag je ook een auto van 16 jaar oud WA+ volledig casco verzekeren, of een nieuwe auto alleen WA verzekeren.


Vergoedingen van schades

De WA-verzekering is de minst uitgebreide autoverzekering die je kan afsluiten. In de wet staat beschreven welke schades verzekeraars moeten vergoeden bij het afsluiten van een WA-verzekering. De verzekering mag er altijd voor kiezen om meer te verzekeren, maar hoeft dit niet te doen. Bij de meeste autoverzekeringen met WA krijg je alleen schades veroorzaakt door botsingen en/of aanrijdingen vergoed. Dingen die niet onder de WA-verzekering vallen, zijn onder andere brand, explosies en blikseminslag, diefstal, ster in de ruit of een kapot raam, botsingen met dieren, storm en ander natuurgeweld en eenzijdige aanrijdingen.

Meld je aan op onze nieuwsbrief