PremieBerekenen.nl

Zorgverzekering en de budgetpolis

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een budgetpolis aanbieden. Maar wat is een budgetpolis nu precies en is het wel verstandig om een budgetpolis te kiezen als zorgverzekering?Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis voor de zorgverzekering kan je zien als een soort goedkope naturapolis. Een budgetpolis is weliswaar goedkoper dan bijvoorbeeld de restitutiepolis, maar er worden minder zorgverleners voor 100% gedekt. Bij de meeste zorgverleners vergoedt de zorgverzekering maar 75% van alle kosten, en 25% van de kosten dien je (naast het verplichte eigen risico) zelf te betalen. Wanneer je nooit ziek bent, of vlak naast een ziekenhuis woont die wel een contract heeft met de zorgverzekeraar, kan het voordelig zijn om een budgetpolis te hebben. Maar als je wel een keer ziek bent en bijvoorbeeld in het ziekenhuis wordt opgenomen, kunnen de kosten hoog oplopen als je 25% zelf moet betalen.


Verschil tussen budgetpolis en naturapolis

Per zorgverzekeraar verschilt het met wie ze contracten hebben afgesloten. Het grootste verschil zit hem in het feit dat bij de naturapolis alle belangrijke ziekenhuizen en huisartsen gewoon 100% vergoed worden. Bij een budgetpolis komt het vaker voor dat er geen contract met een zorgverlener is. Dit houdt in dat er bij de meeste ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners geen contract is en dat er dus maar 75% van de kosten vergoedt wordt.


Is een budgetpolis verstandig?

Voordat je besluit een budgetpolis af te sluiten als basispakket voor je zorgverzekering, moet je goed onderzoek doen naar de zorgverleners die wel een contract met de verzekeringsmaatschappij hebben. Kijk goed na of jouw huisarts en het ziekenhuis bij jou in de buurt een contract hebben. Dit voorkomt nare verrassingen achteraf. Als je krap bij kas zit, kan een lagere basispremie voor de zorgverzekering natuurlijk erg fijn zijn, maar wanneer je aan het eind van het liedje tientallen tot duizenden euro’s moet betalen omdat je maar 75% vergoed krijgt, had je misschien beter voor een andere zorgverzekering kunnen kiezen.Bij het afsluiten van een budgetpolis kan je op de site van de betreffende zorgverzekeraars zien met welke zorginstellingen bij jou in de buurt een contract hebben. Zo kan je vooraf bepalen of een budgetpolis voor jou een goede keuze zal zijn, of dat je toch beter voor een ander basispakket kunt kiezen.

Meld je aan op onze nieuwsbrief